Januari – Trädgårdstips

Trots att det är mitt i vintern kan du redan nu så de frön som ska bli dina sommarblommor och säsongens första primörer.

Blomfrön och även frön till en del grönsaker som till exempel savojkål, blomkål och sallad kan planteras i januari. Tänk på att det krävs att du har lite utrymme på fönsterbrädor eller små drivhus alternativt växthus för att lyckas med din kultivering.

Detta kan du göra i januari

  • Så frön till sommarblommor och grönsaker
  • Se över dina julblommor. Amaryllis går att spara om du gör på rätt sätt. Klipp bort gamla blomstänglar, behåll bladen och plantera om löken i en större kruka med mer jord. Vattna och göd den regelbundet. Från maj–juni kan krukan placeras i halvskugga utomhus (ta in den vid risk för nattfrost). I september bör du börja att minska ner på vattentillförseln under ett par veckor för att till sist helt upphöra med vattning. Placera löken svalt och torrt i 2–3 månader. Sedan är det dags att plantera om löken i ny frisk jord, börja vattna och placera växten på fönsterbrädan.
  • Även hyacintlökar kan sparas och planteras ut i trädgården till våren. Placera lökarna svalt, frostfritt, torrt och mörkt i väntan på våren. Så fort tjälen är borta så kan du plantera ut dem i rabatten. Hyacinterna kommer inte att blomma samma år utan först året därpå.