Våra små vänner och ovänner…

De syns inte men de finns – i mängder – ända från februari och så sent som in i oktober brukar de plåga en stor del av befolkningen. Det handlar om pollen som yr omkring i luften och irriterar många näsor, ögon och halsar.

Pollen, eller frömjöl är en viktig del i vårt kretslopp och ger näring åt både fåglar och insekter.  Men för oss människor kan det vara ett aber. Förra året drabbades många av den plötsliga våren och björkarnas blomning. Pollenhalten från björk och andra träd var mycket hög och rusningen efter allergimediciner sköt i höjden. I år har pollenhalten varit betydligt lägre, mycket på grund av den utdragna våren. Men ännu är det inte slut. Perioden för gräspollen har bara tagit sin början, och gråbopollen kommer senare i sommar.  Turligt nog finns det både mediciner och metoder att undvika jobbiga allergisymptom.

Vill du hålla koll på pollenhalter i Sverige kan du göra det på pollenkoll.se eller pollenrapporten.se.

5 fakta om pollen

  • Tobaksrök förvärrar symptomen från pollenallergi
  • Det finns vaccin mot pollenallergi (för personer med mycket svåra symptom)
  • Många pollenallergiker är även allergiska mot viss föda
  • Pollen är näringsrikt och föda för många djur
  • Ett enda hänge på en björk kan sprida flera miljoner pollenkorn