Från diesel till riktig hästkraft

Den nordsvenska hästen stampar otåligt i marken. Han vill fortsätta framåt och skrittar lättad iväg när Fredrik manar på honom att köra igång igen. 100 meter bort susar tunnelbanan förbi och i bakgrunden skymtas höga hus. Vi befinner oss i ett bostadsområde i Årsta/Vantör i Stockholm.

Allt är som vanligt; barnskratt hörs från en förskola, några vuxna skyndar förbi på väg till lunch. Men helt plötsligt, som från ingenstans dyker en stor häst upp. Han skrittar lätt trots det tunga ekipaget bakom sig. Det är Tylömarks som är ute på ett helt vanligt uppdrag – att klippa gräs. Skillnaden den här gången är att gräsklipparen drivs av en riktig häst och inte en dieselmotor. På uppdrag av kunden, i det här fallet Årsta/Vantör statsdelsnämnd, så ska en del av grönyteskötseln ske på ett miljövänligt sätt. Och vad kan vara mer miljövänligt än en häst med en mekanisk gräsklippare?

Det är första gången den här hästen drar en gräsklippare, men han är otroligt duktig och skrittar på i ett bra tempo. Tobias Hellman från Hellmans är med och övervakar att det fungerar bra. Det är Tobias som har konstruerat och tillverkat gräsklipparen. Just den här modellen väger cirka 400 kilo.

– Det finns ett antal olika varianter på marknaden med olika kapacitet, beroende på behov och vilken häst som drar. Fördelen med det här klippaggregatet är att det kan klippa i vått gräs och är oberoende av väder, säger Tobias Hellman. Tobias berättar vidare att gräsklippning med häst blir allt vanligare, kanske för att många företag tar ett större ansvar för en hållbar utveckling.

Tobias Hellman   hast_o_kvinna_250x188

 

Vä: Tobias Hellman

Hö: Förbipasserande tycker att hästen är ett trevligt inslag i miljön.

Marie Tylömark, Tylömarks vd och ägare hoppas att fler kunder ska efterfråga ekologisk markskötsel/gräsklippning. Det ligger i tiden att tänka och agera ur ett miljöperspektiv, menar Marie.

Ur miljösynpunkt är det en stor fördel att använda häst framför en motorgräsklippare. Men det finns även andra fördelar, såsom kulturhistoriska och arbetsmiljömässiga. Det ljud som hästen och den mekaniska gräsklipparen genererar är ingenting jämfört med en motordriven gräsklippare. Det låter snarare trevligt. Människor tycker också att hästen är ett trevligt inslag i miljön och blir oftast mycket nyfikna.

Fakta om ekologisk gräsklippning

  • Ett hästekipage kan klippa upp till cirka 17 hektar gräs i veckan, beroende på väderförhållanden, underlag och gräslängd.
  • En vältränad häst kan hålla igång en hel arbetsdag med några vilopauser emellan passen.
  • I princip alla typer av hästar kan användas men nordsvenska och ardennerhästar är mycket bra lämpade för uppgiften. Klippaggregatets storlek måste självklart anpassas utifrån hästens storlek.

Är du intresserad och vill veta mer om ekologisk gräsklippning är du välkommen att kontakta Marie Tylömark, tel. 08–25 81 40, e-post: marie@tylomarks.se

Lär dig mer om ekologisk markskötsel och vad det innbär >>.

Mer information om Hellmans produkter hittar du på www.backagard.net.

Intresserad?

Är du intresserad av våra tjänster?

Kontakta oss

Har du frågor?


Kontakta oss